Bohoušovy

BOILIES

Boilisová rybařina nepatří zrovna mezi mé favoritní lovy, ale rybařím od dětství a tak v mám jistou zálibu v lovu kaprů, ptotože to byla moje chycená ,,upytlačená" ryba . S Boiliesem jsem začal cca v roce 1992, kdy to u nás byla úplně neznámá disciplína. Informace se tehdy sháněly těžko jelikož nebyly ještě internety  a "Jůtůby"  a tehdy jediná pořádná publikace byla od Andy Littla ještě v němčině, z které jsem vycházel a vařil doma v Karlíně koule.

Během let se bohužel boiliesová kaprařina proměnila v komerční šarlatánství a patří k nejvýdělečnějším programům rybářských firem. Ještě před pár lety platilo, že čím dražší, s tajemnějšími názvy a ještě šílenějším složením, tím prý lepší. Došlo to tak daleko, že některé firmy byly schopné vyprodukovat kuličku za 8 Kč i více. Je to pro to, že při lovu na boilies je klíčové přivést zákazníky do stavu aby něco pořád dokupovali v neuvěřitelných množstvích a s vírou že toto bude právě ono. Proto je tento způsob tak výdělečný a zajímavý pro většinu rybářských firem. A pak i ceny nástrah letěly vzhůru a kdo chytal na rohlík a žížalu byl pomalu lůzr.

Rozhodl jsem se to změnit

V roce 2016 jsem se rozhodl namíchat si a vyrobit svojí jednoduchou řadu boilies, odkrýt receptury a dokázat, že to jde i jinak za málo peněz. Základem byla moje kniha Andyho Littla a tehdejší složení, moje letité zkušenosti s tím co rybám chutná a pak bakalářská práce Jihočeské univerzity o výkrmu kapra, které jsou skutečně založené na výzkumu a zkušenostech lidí a firem co ryby chovají a živí se jejich prodejem a produkcí.

V čem tedy spočívá výživa kapra a po čem nejvíce přibírá?

NEJSOU to moučky z krevet, lactabuminy, caseiny, lososové pokrutiny, mleté mušle ani jiný exotický nesmysly. Je to přírodní potrava, co je v rybníku, řece a v jejich přirozeném prostředí. Kdyby měl být kapr živ jen z boiliesu, tak uhyne a bude strádat. Je to hluboký omyl, že mu to dělá dobře. Důkazy jsou všudy přítomné. Jak to, že levné ,,šrotové“ koule přechytají ve většině případů drahé „profesionální" nástrahy postavené na hezkém balíčku a výborném marketingu?

Proč to tak je? Protože šroty a obiloviny jsou v případě, že má kapr z přírody alespoň 50% přírodní potravy stravitelné až z 90%. To není blábol co jsem si vymyslel, je to výňatek přímo z bakalářské práce Jihočeské univerzity, kterou jsem již jednou citoval v textu výše. Není to mlžení a často doslovné lhaní o výživových hodnotách a prospěšnosti komerčních nástrah šarlatánů co opisují hoaxy z internetu a marketingově na tom postaví slogan .

Návrat ke kořenům a poctivé kaprařině

V čem spočívá úspěšnost nástrah vyvinutých na základě jednoduchých surovin?

  • 1
    Nástraha musí být rychle stravitelná. Rozpadat se rybě ve vnitřnostech a musí ji rychle vyloučit, aby měla stálý pocit, že má ještě hlad. Kapra nechci krmit, ale chytit.
  • 2
    Nástraha musí rybě chutnat a vonět.

Bohužel na druhou stranu boilies má takovou úspěšnost díky pomalému rozkladu ve vodě a složení. Vydrží dlouho na dně nerozpadá se, neberou ho malé ryby a je selektivní. Proto je nutné přidat do něj přísady, které ho zpevní. Zejména vejce, tekutá játra a následně ho uvařit. Případně použít jiné druhy zpevňovačů, které ale na nějakou výživu nemají vliv.

Co se týká vůně, je chybné přidávat je do boilies před tepelnou úpravou. Skoro vše se pak totiž znehodnotí. Nejlepší je přidat je až když nástrahy chladnou nebo jsou již studené. Na závěr je potřeba koule ještě konzervovat. Organickou kyselinou, glycerolem a solí.

Co se týká receptury mých boiles jsou veřejně dostupné na ulozto.cz i ve videích zde na mých stránkách. Je na každém, jestli si je vyrobí doma za 40 - 50 Kč/kg za cenu surovin, nebo si je koupí již hotové na mém e-shopu.

Bohoušovo koule jsou vyzkoušené, znáte je z videí a jsou mimořádně účinné. Rybám chutnají a jdou na ně tlustý a dlouhý. Rychle projdou traktem ryby a kapr se tak opět shání po nových. Berou na ně od prvního nahození.